Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt had enerverende week

Een enerverende week op de aardappeltermijnmarkt sloot vrijdag jl. af op een peil van € 21,50.

De week kende een vaste start, oplopend tot een top van de termijnprijs op €24,50 waarna een forse correctie ingezet werd tot het prijsniveau van €20,60. De laatste handel van de week is op €21,60 gedaan. Grote omzetten en grote volatiliteit kenmerken de handel op de termijnmarkt momenteel.

De Belgapom notering kwam vrijdag uit op €15,00. Dat is een onveranderde prijs ten opzichte van de voorgaande. Meer nieuws uit België kwam van PCA/Fiwap die met nieuwe resultaten van proefrooiingen kwam. De vroeg gepote aardappelen zitten daar nog steeds rond het tienjaarlijks gemiddelde met 48 ton/ha. De groei lijkt erg geremd en verwachting is dat deze percelen rond het tienjaarlijks gemiddelde van 50 ton/ha zullen uit komen. Voor de laat gepote percelen is het een ander verhaal. Die zitten momenteel op 34 ton/ha, zullen nog langer door kunnen groeien, maar de afrijping is ook daar al ingezet en deze percelen zullen het tienjarig gemiddelde waarschijnlijk niet gaan halen. Onze verwachting is een gemiddelde opbrengst van rond de 46 ton/ha. Dit is dus zo’n 4 ton minder dan het tienjaarlijks gemiddelde, maar zo’n 12 ton/ha minder dan vorig jaar, toen de proefrooiingen op 58 ton/ha uit kwamen. Maar hoe deze laat gepote percelen zich gaan ontwikkelen is moeilijk in te schatten. De kracht van aardappelen heeft de markt al vaker verrast, dus zal dit nauwlettend in de gaten gehouden gaan worden.

Vrijdag kenmerkte de markt zich door een golf verliesname van kopers die op een hoger niveau ingestapt waren en de aanblijvende stroom van dekkingsaanbod van boerenzijde. Omdat vanaf de top van woensdagmiddag de markt al snel aan het zakken was, was de interesse om te kopen nauwelijks te vinden en door het aanbod in de markt zakten we hierdoor snel naar een dieptepunt van €20,60. Rond het niveau van €21 hervond de markt echter wat steun en kon richting het einde van de handelsdag het verlies nog enigszins beperkt gehouden worden.

De handelsrange van de termijnmarkt ligt tussen €20 en €25. Het is te vroeg om al verder te stijgen en er is een adempauze tussen dit niveau te verwachten. Volatiliteit zal de markt echter ook de komende week blijven kenmerken en resultaten van proefrooiingen zullen onder de loep genomen worden.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.