Akkerbouw

Achtergrond

Weer houdt prijs plantui wankel

De beschikbaarheid van plantuien is in het zuidwesten voldoende voor de nog niet bijster grote vraag.

Daarbij verloopt het rooien niet zonder horten of stoten. Ten eerste is het lastig om op het land te komen, in deze tijd met wisselvallig weer. Een tweede punt is het feit dat de uien nog voldoende vocht krijgen en niet hard afrijpen. Ze groeien nog. Het strijken gaat daardoor moeizaam en men laadt achter de rooier op. De droogkosten zijn daardoor groter dan bij zonniger weer.

De prijs af land is nu 16 tot 18 euro per 100 kilo direct leverbaar. Deze uien blijven binnen Europa, hoofdzakelijk voor de versmarkt (supers), gezien het hoge prijsniveau. De prijs is nu uiteraard erg instabiel. Bij aanhoudende regen kan hij zo omhoog schieten, maar breekt de zomer echt door dan kan nu duur inkopen een strop opleveren. De markt is daarom nog wat afwachtend.

De baalprijs voor uien uit de bewaring ligt rond 5 tot 6 euro. De beste van de beste halen net 7 cent. Het gaat om de laatste restanten die van de telers komen, die worden verwerkt met als exportbestemming de industriële verwerkers (schilbedrijven) in Duitsland, Polen, Scandinavië en Baltische staten en verder nog wat afnemers in noord-west Afrika, landen zoals Mauretanië. Het moeten dan wel bruikbare uien zijn. Wat verder nog uit de schuren moet worden geschraapt is alleen nog geschikt voor de vergister.

Prognose: instabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.