Akkerbouw

Achtergrond

Vraag op aardappelveiling valt wat tegen

De afzet van vroege tafelaardappelen op de veilingklok van Alvantho heeft op dit moment te kampen met een enigszins tegenvallende vraag. Het warme weer van afgelopen week in combinatie met het feit dat veel mensen op vakantie zijn leidt ertoe dat de afzet wat moeilijker loopt. Het is wel de verwachting dat deze impasse in de afzet niet zo lang gaat duren.

Voor de telers en de handel komt de dip in de vraag wel erg ongelegen. Het wisselvallige weer belemmert de aardappeloogst op dit moment niet of nauwelijks, zodat er meer product kan worden aangeboden. Begin deze week schommelt het aanbod op de klok van Alvantho rond de 100 ton. Daarmee is de aanvoer vergelijkbaar met de afgelopen week. De prijzen doen een klein stapje terug. Voor Doré wordt rond de 40 cent per kilo betaald. De prijzen voor Frieslanders zakken met 2 tot 4 cent naar 16 tot 20 cent per kilo.

De totale hoeveelheid aardappelen die dit jaar via de veilingklok van Alvantho is verhandeld, is inmiddels gestegen tot boven de 4.000 ton. Daarmee ligt de afzet via de veilingklok ondanks een tragere start en de oogstproblemen vanwege het natte weer op een vergelijkbaar niveau als in de voorgaande jaren. In de afgelopen twee seizoenen werd uiteindelijk in totaal zo'n 5.600 ton geveild.

Prognose: licht lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.