Akkerbouw

Achtergrond laatste update:20 jul 2012

Tulpenland nieuwe attractie voor Noord-Holland

De tulp is een nationaal symbool en het visitekaartje van Nederland. Toch kennen weinig mensen het verhaal achter de tulp, constateren Sigge en Carlos van der Veek en Jeroen van den Hoek uit Sint Maartensvlotbrug. Om hier wat aan te doen opent het trio zaterdag aan de Belkmerweg 65 in Sint Maartensvlotbrug een 3 hectare groot beleef- en doepark: Fluwels Tulpenland.

Midden tussen de Noord-Holllandse bollenvelden hebben de initiatiefnemers een ‘tulpenpark’ gemaakt, waar ‘jong en oud een avontuurlijke reis door de geschiedenis van de tulp kan maken’. Tijdens een bezoek aan Fluwels Tulpenland wordt het complete verhaal van de tulp verteld. In een decor van heuvels, een paleis met paleistuin, Amsterdamse grachtenpanden, een bollenschuur en een molen reist de tulp van de Himalaya naar Turkije, Amsterdam en de Bollenstreek. Zo komt de oorsprong van de tulp, de Turkse sultans en hun liefde voor de tulp aan bod. Voor kinderen is er een ondergronds gangenstelsel, een doolhof van bollenkisten en een trapskelterbaan rond de molen. “Uniek is dat er zes maanden lang bloeiende tulpen te zien zullen zijn”, zegt woordvoerder Frans Roozen. “Hiermee maken we het geschikt voor jong en oud.”

De initiatienemers zijn tevreden met 100 tot 150 bezoekers per dag. "In totaal zijn er jaarlijks 1.5 overnachtingen van toeristen”, zegt Roozen. "Dat levert voldoende kansen op. Zeker nu het geen mooi weer is om aan het strand te liggen.”

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.