Akkerbouw

Achtergrond

Terugval graanprijs lijkt tijdelijk

Aan de prijsstijging van granen en oliezaden leek geen einde te komen, tot begin deze week. Er ging maandag een flink stuk af van de termijnprijzen voor tarwe, gerst en mais. Denk aan ca. €15,00 per ton voor de contracten met levering in het najaar.

Na de termijnmarkt volgde ook de dagmarkt. Kopers hebben toch al flink in de buidel moeten tasten de afgelopen weken. Bovendien ligt de Franse graanoogst zowel qua volumes als kwaliteit aardig op koers, meldt het Franse agrarisch/financieel marktbureau Agritel.

Door speculanten in de termijnhandel is winst genomen, hoewel de markt een vast fundament lijkt te hebben. De GOI-index van de International Grains Council, een graadmeter voor de situatie op de complete markt voor granen en oliezaden, staat nog flink boven die van twee weken geleden. Immers, droogte en andere voor de landbouw ongunstige weersomstandigheden in de belangrijke productiegebieden van Azië, Amerika en Europa blijven de markt beïnvloeden. Voor de maisprijs is in de VS het kwaad eigenlijk al geschied, daar zal omdat de schade aan de oogst duidelijk is niet veel meer aan wijzigen. Met argusogen kijkt men nu naar de sojaoogst, die van enige regen nog zou kunnen profiteren. Voor Europa geldt nog eens een ten opzichte van de dollar aanzienlijk verzwakte euro, die exporteren van graan kan stimuleren. Vergeleken met een jaar geleden noteert de Amerikaanse dollar eind juli 13 eurocent duurder.

De grote exporteurs uit de Zwarte Zee-regio kunnen zich aanzienlijk minder roeren op de graanmarkt. Kazakstan, net als Rusland en Oekraïne zwaar door droogte getroffen, stopt de subsidie op graanexport.

Prognose: stabiel tot stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.