Akkerbouw

Achtergrond

Regenprijzen voor vroege aardappelen

Het aanbod aan vroege aardappelen droogt op door de vele regen van de afgelopen tijd. Op de veiling van Alvantho in Sint Annaland slonk de aanvoer dinsdagochtend naar 12 ton.

Vorige week werd het aanbod op de veiling ook al belemmerd door het slechte weer, maar toen kwam er dagelijks nog een kleine 100 ton voor de klok. De week ervoor werd zo'n 150 ton aardappelen van Tholen per dag geveild bij Alvantho.

Hieruit blijkt dat het aanbod op dit moment zeer gering is. Het gevolg hiervan is dat handelaren hogere prijzen moeten betalen om de benodigde hoeveelheden voor hun afnemers te kunnen bemachtigen. De prijs van het hoofdras op Tholen, Doré, steeg vorige week al naar 40 tot 46 cent per kilo. Dinsdagochtend steeg de prijs naar 56 cent per kilo. Maar ook de prijzen voor Frieslander (30 cent), Nicola (37 cent) en Eigenheimer (50 cent per kilo) lagen dinsdagochtend als gevolg van het zeer kleine aanbod een stuk hoger dan vorige week.

Langzamerhand is ook elders te merken dat het aanbod aan vroege aardappelen klein is. Zo zijn er ook bij The Greenery geen of nauwelijks aardappelen te koop voor de klok.

Op de Belgische veiling REO werd dinsdagochtend maar 300 kilo geveild. Nu is dinsdag voor deze veiling altijd al een zeer rustige dag. De gemiddelde prijs van de kleine hoeveelheid rode Eersteling die voor de klok werd gebracht, kwam uit op 69 cent per kilo. Maandag werd nog bijna 52 ton (voornamelijk witte Eersteling) verhandeld voor gemiddeld 18 cent per kilo. Begin vorige week werd op deze veiling nog 26 tot 27 cent per kilo genoteerd.

Voor volgende week wordt beter weer voorspeld. Voor de aardappeltelers en de handel is dat zeer welkom, want dan kunnen de aardappelen die er klaar voor zijn eindelijk worden geoogst. Dan zal ook het aanbod van huidvast product toenemen.

Prognose: aanbod neemt weer toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.