Akkerbouw

Achtergrond

Regen belemmert aanvoer vroege aardappelen

Het aanbod van vroege aardappelen is begin deze week flink teruggevallen.

De aanvoer op de veiling van Alvantho is ingezakt naar dagelijks zo'n 125 ton. Daarmee komt er bijna 50 ton per dag minder voor de klok dan vorige week.

De neerslag van afgelopen weekend is de oorzaak van de terugslag in de aanvoer. Bij diverse telers in het Zuidwesten ligt de oogst helemaal stil. Bovendien zijn de neerslagkansen voor eind deze week volgens de weersverwachtingen weer erg hoog. Telers die nu niet kunnen oogsten overwegen daarom nu of zij het gewas nu beter dood kunnen spuiten zodat ze over veertien dagen een huidvast product kunnen oogsten.

De oogstproblemen hebben tot gevolg dat de prijzen op niveau blijven of zelfs iets aantrekken. Voor aardappelen van het ras Doré worden op de klok van Alvantho nu prijzen betaald van zo'n 40 cent per kilo. Frieslanders noteren 23 tot 24 cent per kilo.

Op de veilingklok van The Greenery noteerden Frieslanders maandag nog zo'n 25 cent per kilo. Dinsdag daalde het prijsniveau tot onder de 20 cent per kilo. De prijzen voor de Eigenheimers zijn bij The Greenery weggezakt tot rond de 35 cent per kilo. Begin vorige week noteerde dit ras nog 60 tot 70 cent per kilo, maar aan het eind van de week bleef de prijs steken op rond de 50 cent per kilo.

Op de Belgische veiling REO zakte het aanbod van vroege aardappelen maandag tot onder de 60 ton. De prijzen voor de Eerstelingen bleven steken op 23 tot 27 cent per kilo. Het gemiddelde prijsniveau over alle aardappelen daalde tot onder de 20 cent per kilo. Vorige week werd nog over alle aardappelen gerekend 25 tot 32 cent per kilo betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.