Akkerbouw

Achtergrond

Pootgoedafzet levert uiteindelijk meer op dan verwacht

De afzet van pootaardappelen is redelijk naar wens verlopen. Uiteindelijk is meer pootgoed verkocht dan waarop aan het begin van het seizoen werd gerekend. Ook de prijzen zijn goed.

Tevredenheid alom wat de afzet en de prijzen van de pootaardappelen in het afgelopen seizoen betreft. Natuurlijk zijn er tegenvallers, maar over het algemeen zijn de resultaten goed.

Aan het begin van het seizoen mikte de pootgoedhandel op een totale export van zo'n 670.000 ton. De grote vraag uit Noord-Afrika en de goede prijzen die de afnemers daar wilden betalen zorgden voor een stevige bodem in de markt.

De afzet binnen Europa gaf aanvankelijk maar weinig vertrouwen. De consumptie-aardappelprijzen bleven laag en dat speelde de pootgoedafzet parten. Daarnaast speelde ook de economische crisis een belangrijke rol, want het pootgoed moet nu eenmaal wel betaald worden.

Naarmate het seizoen vorderde bleek de uitvoer wat beter te lopen dan gedacht. Dit resulteerde in een totale export van 694.375 ton. Daarbij speelde een rol dat het pootgoed wat grover was gegroeid. Veel aardappeltelers hebben dat ook tijdens het poten gemerkt. Gemiddeld moesten dit voorjaar wat meer kilo's aan pootgoed worden geplant op een hectare. Mede daardoor valt de export in tonnen ook wat hoger uit dan eerder voorzien.

Al met al blijkt de afzet naar Algerije een enorme uitschieter. Ondanks alle onrust in het afgelopen jaar heeft het land meer dan 90.000 ton pootgoed uit Nederland afgenomen. Deze hoeveelheid is bijna een kwart groter dan het jaar daarvoor. Maar ook de afzet naar Egypte verliep goed met meer dan 50.000 ton.

Opvallend goed is ook de verkoop aan Syrië geweest met 17.000 ton. Desondanks is minder pootgoed verkocht in het Midden-Oosten. Met name Saoedi-Arabië is minder aan de markt omdat de aardappelteelt aan banden is gelegd door de waterbeperking in het land.

Dichter bij huis vallen de pootgoedleveringen aan Duitsland en België mee. Spanje, Portugal en Frankrijk waren daarentegen duidelijk minder kooplustig dan in de afgelopen jaren.

Vooral door de grote vraag uit Algerije rolt er dit seizoen een pootgoedprijs uit van zo'n 30 cent per kilo. Dat is een beste prijs. In combinatie met minder kilo's in de potermaat levert een hectare pootgoed weliswaar zo'n 20 procent minder aan inkomsten op dan van oogst 2010, maar vergeleken met oogst 2009 is het resultaat duidelijk beter. Daarmee is het voor de pootgoedteler toch een goed seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.