Akkerbouw

Achtergrond

Niet alle wintergroente verkocht

Hoe groot is de schade van de zomerdip voor de groenten die niet bij de barbecue passen? Die vraag houdt telers bezig. De witlofveiling REO heeft voorlopig nog geen negatief beeld bij de zomerdip voor witlof. Natuurlijk, er wordt product uit de markt gehouden (klasse 2), maar dat is pas sinds donderdag ingevoerd.

De prijzen van rond de 30 cent per kilo zijn niet ongebruikelijk voor de zomer, meldt een handelaar. Maar het doorgedraaide volume is nu nog niet zo groot als anders in de zomermaanden, stelt een woordvoerder van REO. Eén van de redenen is misschien dat de aanvoer niet zo groot is. Een aantal grote leveranciers van REO is uit productie en wacht op nieuwe pennen. Dat helpt.

Voor bloemkool is de Greenery-klokprijs voor klasse I-S (zessen) nu circa 25 cent. De klasse I-3 heeft een nieuwe bodem van 10 cent. Het is de vraag hoeveel doordraai daarmee voorkomen wordt. Voor klasse I-2 ligt de prijs nu op circa 20 cent (klokprijs). Dat was twee weken geleden nog fors hoger, toen het weer aanleiding was voor vraag naar het product.

Voor ijsbergsla levert de overgang naar mooi weer goede prijzen op. De vraag is stevig. ZON noteerde voor de klok 66 cent voor achten. Voor de klok van ZON liet de prijs dinsdag met 16 cent nog wel een kleine inzinking zien. ZON noteerde donderdag voor witlof (65 cent) en prei (63 cent) overigens goede prijzen. Prei is een belangrijker product voor de Venlose veiling. Bij veiling REO liggen de veilprijzen voor prei rond de 50 cent per kilo.

Prognose: herstel witlofprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.