Akkerbouw

Achtergrond

Herhaling van seizoen 2007/2008 komt dichterbij

De beurs in Middenmeer noteert deze week voor tarwe nieuwe oogst 207 euro per ton, franco geleverd. In twee weken is de prijs 12 euro gestegen. Het tekent de situatie op de graanmarkt.

Droogte in grote delen van de wereld drijven de prijzen van tarwe, gerst, mais en sojabonen omhoog. Als het binnen een week niet gaat regenen in die gebieden dreigen misoogsten, zoals in de seizoenen 2007/2008 en 2010/2011.

Toch is er een groot verschil. In 2010 beperkten of verboden Oekraïne en Rusland de graanexport vanwege een misoogst. Nu hebben ze grote voorraden graan omdat ze vorig jaar uitstekend hebben geoogst. Bovendien konden ze vanwege dicht gevroren havens en rivieren afgelopen winter veel minder graan exporteren.

Maar verder wijzen de voortekenen opnieuw op een krap graanseizoen. In Oekraïne is de oogst erg vroeg begonnen, een teken dat graan noodrijp is en dus een lagere opbrengst geeft. In de VS gaat het volgende week regenen in slechts een beperkt deel van de Cornbelt. Dat geeft nauwelijks verlichting voor de verdroogde maispercelen.

De International Grains Council (IGC) verwacht dat de wereld aan het eind van dit seizoen, op 30 juni 2013, een graanvoorraad heeft die genoeg is om tien weken verbruik te overbruggen. Dat is een beperkte hoeveelheid en veel analisten vinden de prognose van IGC nog te positief. Alleen de EU lijkt een redelijke oogst binnen te halen.

Franco doet voertarwe 245 euro, 5 euro meer dan vorige week. De verwachting is dat graan nog duurder wordt. Maar dat geldt ook voor soja. Voerfabrikanten hebben weinig alternatieve grondstoffen. Dat gaan de veehouders merken. Voer wordt nog duurder.

Prognose: de prijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.