Akkerbouw

Achtergrond

Eerste plantuien druppelen binnen

De eerste plantuien zijn in het zuidwesten binnen. Dat wil zeggen dat er al voorzichtig wat gerooid is, maar dat het gewas nog moet drogen om verder verwerkt en verpakt te kunnen worden.

De eerste indruk is redelijk tot goed, maar de opbrengst van de percelen varieert sterk, van 25 à 30 ton tot 50 à 60 ton per hectare.

De groei is bevorderd door het weer van de afgelopen week met ook warme dagen, maar dat is feitelijk een – vooralsnog kleine - inhaalslag. In het voorjaar is het immers beduidend kouder geweest dan vorige seizoenen. Met het oog op de stand van de benodigde rijpheid die er daardoor nog niet is kan niet overal gerooid worden.

De uien ontwikkelen zich nog volop. Daarnaast is het voor het rooien lastig dat het steeds regent. Over twee weken zal de aanvoer af land steviger kunnen zijn, mits de weersomstandigheden geen roet in het eten gooien. Dan is ook iets meer duidelijk over de gemiddelde omvang die de uien hebben en daarmee de opbrengsten per hectare. De af land prijs voor direct gerooide plantuien hangt in Zeeland rond 16 tot 18 euro per 100 kilo.

Verkoop van goede zaaiuien oude oogst is tot een minimum teruggevallen, de kwaliteit holt achteruit. Veel sorteerders zijn ermee gestopt en de telersbeurs Emmeloord noteert nu dan ook niet meer. De Polen zijn nog wel in beeld als uienkopers/ophalers voor de schillerij.

Prognose: plantui is prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.