Akkerbouw

Achtergrond

Droogte in VS en rond Zwarte Zee duwen graanprijzen omhoog

De prijzen voor tarwe en mais zitten in de lift. De belangrijkste oorzaak is de droogte in de VS en in de landen rond de Zwarte Zee. Vooral op de termijnmarkt in Chicago stegen de prijzen vorige week flink.

door Jan Engwerda

 

Mais en tarwe werden vorige week duurder op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De droogte in de VS en in de landen rond de Zwarte Zee duwen de oogstprognoses steeds verder omlaag.

Op de termijnmarkt in Parijs sloot het novembercontract voor tarwe vorige week vrijdag op €226,75 per ton (in het augustuscontract wordt nauwelijks gehandeld). Dat is ruim 10 euro meer dan de vrijdag een week er voor. Mais werd in één week 4 euro duurder. Vooral aan het begin van de week zaten de prijzen in de lift.

In Chicago stegen de prijzen vorige week nog harder. De tarweprijs van het eerstaflopende termijncontract (juli) steeg 10 procent. De maisprijs klom in één week zelfs bijna 14 procent. De notering van sojabonen steeg 5 procent.

Dat de maisprijs in de VS harder stijgt dan in de EU is begrijpelijk. In de EU zijn veel percelen uitgewinterde tarwe dit voorjaar ingezaaid met mais. Bovendien is het groeizaam weer in grote delen van Europa. Dat vergroot de kans op een stevige maisoogst.

De Europese graanhandelsorganisatie Coceral verwacht een maisproductie van 65,7 miljoen ton mais. Dat is ruim 1 miljoen ton meer dan vorig jaar.

De prijs van sojabonen reageert minder heftig op de droogte in de VS. Soja heeft nog een lang groeiseizoen voor zich en de droogte speelt zich vooral af in de maisgebieden in de VS. De droogte treft de mais extra hard omdat veel mais door het droge voorjaar vroeg is gezaaid. Daardoor is de kolfzetting eerder begonnen. Door het watertekort tijdens de kolfzetting verwachten analisten een veel lagere opbrengst per hectare. De lage opbrengst per hectare tikt veel harder door in de totale Amerikaanse maisproductie dan het areaal, dat is gegroeid naar het grootste in 75 jaar in de VS.

Ook in de landen rond de Zwarte Zee kampen de graantelers met een watertekort. Het regent af en toe in de graanstreken, maar daarna wordt het weer zo warm dat het water snel verdampt. Doordat op korte termijn geen regen van betekenis wordt verwacht stegen de graanprijzen maandag verder. In Parijs pluste de tarwe gedurende de handelsdag met ruim 6 euro. Mais werd bijna 3 euro duurder.

Prognose: prijzen stijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.