Akkerbouw

Achtergrond

Aanvoer bij Alvantho komt weer op gang

De aanvoer van vroege aardappelen voor de veilingklok van Alvantho komt weer op gang. De prijzen blijven op een redelijk hoog niveau.

Op dinsdagochtend werd bij Alvantho 129 ton voor de veilingklok gebracht. Daarmee ligt de aanvoer weer op het niveau van twee weken geleden. Met name in de afgelopen week moesten telers op Tholen veel inspanningen doen om een zeer geringe hoeveelheid aardappelen te oogsten voor de veiling. Maandagochtend bleef het aanbod bijvoorbeeld nog steken op 29 ton.

Door de oogstproblemen bleef het totale aanbod vorige week op deze veiling zeer gering met in totaal 226 ton, ofwel nog geen 50 ton per dag. Ter vergelijking: in week 27 werd nog zo'n 170 ton per dag geveild en een week later 150 ton.

Door het mooiere weer is de oogst weer op gang gekomen en komt er van alle beschikbare rassen op Tholen een redelijk aanbod op de veiling. Desondanks blijven de prijzen aardig overeind. Doré noteert nu 42 tot 44 cent per kilo. Frieslanders brengen op de klok van Alvantho 23 tot 24 cent per kilo op.

In de loop van deze week zal het aanbod verder toenemen. Aan de andere kant is er ook een goede vraag. Door de oogstproblemen van afgelopen week zijn alle voorraden weg en de handel probeert dit weer aan te vullen. Telers zetten alles in het werk om zo veel mogelijk te rooien, want voor het eind van de week worden nieuwe buien voorspeld.

Prognose: aanbod neemt toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.