Akkerbouw

Achtergrond

A-brok blijft de komende maanden duur

Wanneer de grondstoffenmarkt niet verder escaleert, bereikt de prijs van de A-brok deze zomer een piek van 24 euro per 100 kilo. Op basis van de huidige marktomstandigheden zit een prijsverlaging er voorlopig waarschijnlijk niet in.

De graanprijzen blijven de komende weken naar verwachting op een betrekkelijk hoog niveau en zullen pas gaan dalen tijdens de oogst. In dit verband is de omvang van de Amerikaanse maisoogst cruciaal voor onze graanmarkt. Met verder stijgende Amerikaanse maisprijzen kunnen die van tarwe moeilijk omlaag en zullen de prijzen in de Europese Unie de Amerikaanse ontwikkelingen volgen.

De eiwitmarkt blijft eveneens duur. Dat geldt ook voor het seizoen 2012/'13. De verwachting is dat er een periode met hoge sojaprijzen komt en die van raapschroot en zonnepitschroot kunnen daarbij niet achterblijven.

Het aanbod van grondstoffen voor rundveevoeders is over de hele linie krap. Vanaf de herfst komen alleen palmpitschilfers wat ruimer beschikbaar, maar de meeste grondstoffen blijven vrij schaars. Een belangrijk alternatief voor bietenpulp, citruspulp en sojahullen is mais.

Prognose: Prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.