Akkerbouw

Achtergrond

Zaaiui brengt bijna niets meer op

De handel in oude oogst uien wordt minder en minder.

Het exportvolume neemt snel af. Er gaat nog wel het een en ander weg, naar onder andere Polen. De telersprijs is helemaal weggezakt naar een niveau waarbij feitelijk sprake is van kosteloos ophalen en afvoeren. Noteringen gelden alleen voor verhandelbaar product. De telersprijs start in de praktijk bij minus 8 euro per ton, voor afvoer naar vergisting. De topnotering van Emmeloord was donderdag 50 cent per 100 kilo voor de grove sortering.

De baalprijs blijft hangen op 4 tot 6 euro per 100 kilo en is daarbij nog sterk afhankelijk van de kwaliteit. Er zijn nog wel goede uien uit de langdurige bewaring beschikbaar. Niettemin is de handel voor veel bedrijven te slap om vlot door te kunnen werken. In afwachting van de eerste plantuien stoppen daarom veel sorteerbedrijven nu.

De eerste plantuien zijn deze week gerooid, maar wat meer volume is in Zuidwest-Nederland pas in de tweede week van juli te verwachten. Er was wat achterstand qua groei, maar dat is de laatste weken dankzij gunstiger weer wel goedgemaakt. In vergelijking met beide voorgaande jaren, toen de uien erg vroeg beschikbaar kwamen, is de aanvoer twee weken later. Eigenlijk komen ze dus op een normaal tijdstip.

Er zijn al plantuien verhandeld, voor 16 euro per 100 kilo, maar de handel is nog erg traag, bij hoge vraagprijzen.

Prognose: impasse, weinig handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.