Akkerbouw

Achtergrond

Uitschietende prijs fritesgeschikt

Aardappelverwerkers die zich voor de komende weken (nog) niet hebben kunnen voorzien van goede aardappelen moeten nu bij de boer meer betalen.

Dergelijke handel met incidenteel karakter heeft er donderdag 28 juni toe geleid dat bij uitzondering de telersbeurs Emmeloord niet kon uitkomen met een notering voor fritesgeschikt. Niet vanwege gebrek aan transacties, maar vanwege een zeer grote bandbreedte in de prijzen die zijn gemaakt. Waar de grote bulk weg is gegaan voor prijzen van €4,50 tot €6,00 per 100 kilo waren er ook transacties tot wel 10 en 11 euro. Dat is naar mening van de verwerkende sector echter geen maatgevend niveau voor de markt van het moment.

Toch is er dus best emplooi voor goed bakkende aardappelen. Op vrijdag noteerde de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) voor de fritesaardappelen €4,50 tot €8,00 of wel aan de bovenkant 50 cent meer dan de voorgaande week. VTA bracht geen exportnotering meer uit.

De vastere marktstemming wordt verder ondersteund doordat de overschakeling op de verwerking van nieuwe oogst wat langer op zich lijkt te laten wachten dan gewenst. De start van het groeiseizoen is niet overal vlot verlopen, heeft vooral in het buitenland zelfs stagnatie opgelopen, maar ook het afrijpen heeft te lijden. Er is veel neerslag geweest de laatste weken en het ontbrak aan mooi droog weer met wat hogere temperaturen. Daardoor rijst de vrees dat de aardappelen niet op tijd aan een voldoende onderwatergewicht zijn.

De volumes komen dus wel beschikbaar, maar voor de verwerker komt de keuze in beeld om ofwel door te gaan met (op zich matige) oude oogst of over te schakelen op nieuwe grondstof met minder rendement als gevolg van lager onderwatergewicht en gemiddeld kleiner formaat. De eerste indruk van de nieuwe oogst is dat de planten vooral meer tal hebben. Vermoedelijk zal daardoor de grootte van de knollen minder zijn dan die van de vorige, overigens uitzonderlijk grove, oogst.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.