Akkerbouw

Achtergrond

Uiennoteringen zakken weer weg

Prijsdalingen de afgelopen week voor de uien, na de lichte opleving die er is geweest onder invloed van vermeende groei van de export.

Rusland is eigenlijk maar even in beeld geweest. De telersprijzen zijn na de kortstondige opleving vrijwel weer terug bij af, de stemming is gewijzigd in flauw.

Verkoopbare goede uien brachten in Goes en Emmeloord deze week hooguit €3,00 tot €3,50 op het bord, zonder onderscheid in percentage grof. Er is een baalprijs haalbaar van €6,00 tot €7,00. De afzet is momenteel echter heel matig, zo ook de handel bij de boer. De sector kijkt met spanning naar wat in de laatste weken van het bewaarseizoen nog mogelijk is voor de nieuwe aanvoer af land begint. De hoop is vooral gevestigd op Afrika. De start van de islamitische vastenmaand Ramadan op 20 juli zou de vraag naar Nederlandse uien nog een stimulans kunnen geven, maar dat is dan van zeer tijdelijke aard. Senegal zit bovendien dicht voor import.

Verse uien van Nederlandse herkomst zijn er voorlopig nog niet. De opgelopen achterstand in de groei van de vroege plantuien is in het Zuidwesten zeker een week. De eerste uit de Noordoostpolder komen twee tot drie weken daarna. In tegenstelling tot vorig seizoen dus een ‘late vroege’ aanvoer. Voor de bevoorrading van de supermarkten raakt Nieuw-Zeeland nu uit beeld.

Prognose: prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.