Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

USDA: graanproductie in 2012/2013 groter dan verbruik

Washington - De wereld produceert volgend seizoen 2.370 miljoen ton graan. Dat is 2,9 procent meer dan dit seizoen. Het verbruik stijgt 2,4 procent naar 2.355 miljoen ton. Doordat de productie groter is dan het verbruik groeien de graanvoorraden in seizoen 2012/2013.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de nieuwe prognose voor graanseizoen 2012/2013. USDA verwacht een grotere beschikbaarheid van mais. Daardoor groeit de eindvoorraad in de wereld naar 156 miljoen ton mais aan het eind van 2012/2013. Dat is 27 miljoen ton meer dan aan het eind van dit seizoen.

De VS oogst in het nieuwe seizoen 376 miljoen ton mais. Dat is hetzelfde als in de vorige prognose voor 2012/2013, ondanks dat de zorgen over droogte in de maisgebieden in de VS zijn toegenomen. USDA denkt dat 127 miljoen ton Amerikaanse mais wordt verwerkt tot bioethanol. Dat is 1,3 miljoen ton minder dan dit seizoen. Handelaren hadden een sterkere daling verwacht. In december is veel mais omgezet in ethanol omdat op 1 januari de subsidie is stop gezet. USDA denkt echter dat de productie van ethanol weer aantrekt omdat de grote voorraden die in december zijn opgebouwd op raken.

Net als bij mais verwacht USDA dat ook de beschikbaarheid van sojabonen volgend seizoen toeneemt. USDA gaat uit van een eindvooraad in 2012/2013 in de wereld van 58,5 miljoen ton. Aan het eind van dit seizoen blijft 53,4 miljoen ton sojabonen over. Eind 2010/2011 lag 70,1 miljoen ton op voorraad. De krappe beschikbaarheid komt doordat China veel soja importeert en doordat Zuid-Amerika dit seizoen minder soja oogst.

Laatste reacties

  • maxisprint

    er word altijd veel moeite gedaan om de marktprijs laag te houden, maar laten we eerst maar eens de oogst van 2011-2012 gaan oogsten,zelfs die is moeilijk te voorspellen. al die overdreven optimistische geluiden bevreemd mij

  • jan10

    Dat usda kan zich zelf wel opheffen nu blijkt dat ze er faliekant naast zitten,en kunnen dus beter iets nuttigs gaan doen!

Of registreer je om te kunnen reageren.