Akkerbouw

Achtergrond laatste update:20 jun 2012

Termijnhandel nieuwe oogst aardappelen zonder extremen

De termijnprijs voor de nieuwe oogst fritesaardappelen is dit voorjaar stevig neergezet door verwachte areaalkrimp en een moeizame pootperiode. De markt is kalm, maar niet doods.

Door Jack Kwakman

Een van de gevolgen van de slechte aardappelprijzen in het nu aflopende handelsseizoen is de verwachte areaalkrimp in de aardappelteelt in seizoen 2012/2013. Deze factor zorgt sinds februari voor een behoorlijk vaste stemming op de termijnmarkt voor het aprilcontract 2013.

Er zijn wel veel minder transacties dan in het vorige seizoen en de prijs bereikte tot nu toe ook een wat lagere top dan destijds (hij piekte toen boven €20,00). Partijen die vorig jaar in een vroeg stadium duur inkochten op de termijnmarkt kwamen uiteindelijk op de koffie, want de eindprijs van het aprilcontract pakte erg laag uit.

Niettemin is de prijs voor de ‘nieuwe oogst’ vlot in beweging gekomen. Beleggers en aardappelverwerkers verwachten blijkbaar veel van de aardappelprijzen in april volgend jaar. Aan de andere kant zorgt dekkingsaanbod van telers voor tegengas. Zij willen voor een prijsniveau rond €15,00 wel verkopen, want dat is zo’n drie euro meer dan de nieuwe contractprijzen van de fritesindustrie.

Behalve de areaalprognose is het weer een sterke stemmingsfactor. Vorig jaar stuwde aanhoudende droogte in het voorjaar de termijnprijs op, die echter wegzakte toen het ging regenen en de groeiomstandigheden voor aardappelen verbeterden. Dit voorjaar zijn de pootwerkzaamheden in grote delen van vooral België, Frankrijk en Engeland gefrustreerd door ongunstig weer met in mei veel regen. Er kwam op vroege percelen ook nog vorstschade bij. Dat drukt het uiteindelijk beschikbare volume fritesaardappelen.

Vermoedens wat betreft de aardappelarealen zijn in een aantal gevallen bevestigd. België meldt circa 7 procent terugval. Uitsluitsel over de Nederlandse situatie komt pas in juli, een eerste schatting. Na een jaar met povere financiële resultaten voor aardappeltelers zal dat verwachte areaalkrimp waarschijnlijk bevestigen. De vraag is meer in welke mate.

Ook is dan meer bekend over de stand van het gewas. Al is het al een tijdje goed aardappelweer, het blijft gissen. Wisselende omstandigheden hebben effect gehad op aardappelen in verschillende stadia van de groei en de groeimaanden juli en augustus moeten nog komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.