Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs boven niveau van vorig jaar

door Jan Engwerda

 

Het HPA verhoogt de EU-tarwenotering met 50 cent naar 230 euro per ton.  De tarweprijs is voor het eerst dit jaar hoger dan in dezelfde periode van 2011. In de week van 20 juni 2011 noteerde voertarwe 223 euro. Tussen maart en juni was het vorig jaar droog in Europa. Dat dreef de tarweprijs naar een top van 250 euro. Toen het begin juni begon te regenen zakte de tarweprijs snel in elkaar.  In twee weken kelderde de tarweprijs 18 euro per ton.

Nu staat de tarwemarkt ook in het teken van het weer. De berichten over aanhoudende droogte in de VS en het zuiden van Rusland drukken de oogstprognoses naar beneden. Maar niemand kan voorspellen hoe lang de droogte gaat duren en welke gevolgen dat gaat hebben voor de beschikbaarheid van graan.

Tekenend zijn de tegenstrijdige berichten van analisten. Diverse analisten verwachten een kleinere beschikbaarheid. Dat is te zien op de termijnmarkten waar de noteringen voor de nieuwe oogst de laatste dagen stijgen, zowel voor tarwe en mais als voor sojabonen. De beurs in Middenmeer noteert voor de nieuwe tarweoogst nu 185 euro, 5 euro meer dan twee weken geleden.

Maar analisten van de Rabobank verwachten later in het jaar een daling van de tarweprijs vanwege de grote voorraden die in twee jaar zijjn opgebouwd. Op de termijnmarkten in Chicago en Parijs stonden de graanprijzen gisteren weer onder druk tijdens de handelsdag.

De graanprijzen blijven last houden van de zorgen over de economieën in de wereld. In de VS wil het herstel maar niet op gang komen. De Chinese economie groeit minder hard. En in Europa blijft het spook van de schuldencrisis rondwaren.

Prognose: onzekere markt

Of registreer je om te kunnen reageren.