Akkerbouw

Achtergrond

Tarwe tendeert weer veel vaster op de termijnmarkt

De graanmarkten hebben momenteel als voornaamste invloed het weer. Droogte en juist teveel neerslag stuwen de prijzen op. Vooral de tarwemarkt is vaster.

Op de tarwemarkt zit de stemming er weer flink in. De prijzen voor tarwe stegen op de termijnmarkt van Chicago in een week tijd met 8 tot 11 procent ofwel 15 tot bijna 20 euro per ton. De grootste prijsstijging was voor de eerst aflopende contracten. Dat is een trendbreuk met de daling die sinds eind mei was ingezet. In Europa was het niet veel anders. De termijnprijzen voor tarwe aan de Parijse termijnmarkt stegen voor de contracten met leveringen vanaf november 9 tot 10 procent, zo’n 13 euro. Het novembercontract voor tarwe sloot vorige week vrijdag op €216,50. De prijzen stijgen op de Parijse termijnmarkt overigens met nauwelijks variatie tussen korte- en langetermijncontracten, anders dan in Chicago.

De oorzaak is gelegen in berichten over tegenvallers voor de aanplant en de oogsten in veel gebieden. Zo is in Argentinië dit seizoen zeer weinig tarwe gezaaid door exportbelemmerende overheidsmaatregelen. In Canada heeft de aanplant in het belangrijkste graanproductiegebied Saskatchewan schade opgelopen door teveel neerslag. In het Zwarte Zeegebied zijn de eerste oogsten van wintergraan teleurstellend. Van de Oekraïense vroege graanoogst wordt de prognose van de totale opbrengst bijgesteld naar minder dan 8 miljoen ton, tegen 9 miljoen ton vorig seizoen. Daartegenover staat dat in de EU de vooruitzichten juist wat zijn verbeterd, vooral voor wat betreft de oogstverwachtingen van Frankrijk en Duitsland.

De maisprijzen ontwikkelen zich wispelturiger. Per saldo zijn deze op de termijnmarkten van zowel Parijs als Chicago vooral gestegen voor de lange termijn. Voor het decembercontract sloot Chicago vrijdag met in een week een stijging van 10 procent ofwel bijna 16 euro. Overigens was dat onder invloed van de dalende olieprijs alweer wat minder dan het niveau waarmee de week zeer vast opende. De vaste markt houdt als hoofdinvloed het tekort aan neerslag in belangrijke maïsteelt gebieden van de VS en rond de Zwarte Zee. Er is nog geen drukkend effect van de te verwachten zeer flinke Braziliaanse oogst en, aldus het Productschap Akkerbouw, geruchten over mogelijke export van Braziliaanse maïs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.