Akkerbouw

Achtergrond

Steeds meer fritesongeschikt

De huidige situatie is anders dan aan het einde van het vorige aardappelseizoen, toen er nog maar weinig resteerde van de oude oogst.

Weliswaar zijn de groeiresultaten per regio sterk wisselend en zullen de eerste vroege fritesgeschikte aardappelen nog even op zich laten wachten, langer dan vorig jaar, maar er is nog genoeg aanbod. Men kan nog putten uit flinke volumes uit bewaring.

Er is eigenlijk één factor die de prijs momenteel nog positief kan beïnvloeden. Vanwege de achteruit hollende kwaliteit van de bewaarde aardappelen vallen er nu de nodige partijen af als ongeschikt, volgens Duitse en vooral Belgische bronnen. Vorige week meldden we al dat de Belgische Bintjes erg slecht waren, dat is in ras tempo verergerd. PCA/Fiwap en Belgapom noteerden ze nog wel, op €2,50 tot hooguit €3,50. Men meldt er echter bij dat de hoeveelheid transacties minimaal zijn. Feitelijk voldoet in België de friteskwaliteit van Bintje niet meer. Zodra ze niet meer verhandeld kunnen worden drukken de slechte partijen het gemiddelde prijspeil een stuk minder.

Fontane blijft als goedbakkende aardappel in België nog prijshoudend. In Nederland stijgen de noteringen niet of marginaal. Voor goed bakkende fritesaardappelen is nu ook belangstelling vanuit Engeland, vooral voor rassen als Markies. Voor fritesgeschikte aardappelen wordt ook wel meer betaald voor bestemmingen buiten de productiebedrijven van frites.

Op de termijnmarkt is de prijs voor het aprilcontract hersteld van de prijsval begin juni. Het besef blijft hangen dat er nu groeizaam weer is voor de aardappelen, maar dat de pootperiode zeer moeizaam verliep.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.