Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen dalen op wispelturige graanmarkt

De termijnmarkt in Chicago laat zien hoe wispelturig de graanmarkt is. Op twee van de vijf handelsdagen steeg de tarweprijs vorige week. Op twee dagen daalde de prijs en op woensdag sloot het eerst aflopende contract (juli) op dezelfde prijs als dinsdag.

Bij mais is hetzelfde beeld te zien. Op twee dagen noteerde Chicago een plus, op drie dagen een min. De sojabonenprijs was wat consistenter. Die daalde vier van de vijf handelsdagen. Gisteren stegen alle prijzen echter weer.

Al met al daalde de tarweprijs van het julicontract vorige week in Chicago met 3,3 procent. De maisprijs moest van vrijdag op vrijdag 3,1 procent inleveren. Sojabonen werden in één week 3,5 procent goedkoper. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het novembercontract voor tarwe vrijdag een week geleden op €209,50. Vorige week vrijdag sloot het contract 2,7 procent lager op €203,75. Mais verloor in Parijs in één week 1,3 procent en sloot vrijdag op €207,75. Ook in Parijs stegen de tarwe- en maisprijzen gisteren.

De dalingen van vorige week zijn voor een deel toe te schrijven aan de optimistische prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Dat verwacht een grotere beschikbaarheid van graan volgend seizoen. Analisten zetten echter vraagtekens bij de prognose. Daarnaast drukten de zorgen over de economie, vooral in de EU, nog eens extra op de graanprijzen.

Deze week beginnen de termijnmarkten met een plus voor tarwe, mais en sojabonen. Dat komt doordat de eurominnende partijen in de Griekse verkiezingen meer stemmen hebben gekregen dan gedacht. Handelaren hopen dat de EU en Griekenland snel de schuldenproblemen oplossen. Alhoewel de zorgen over de schulden van Spanje en Italië toenemen.

De graanprijzen krijgen ook steun door nieuwe berichten over droogte. De maisteeltgebieden in het midwesten van de VS hebben dringend water nodig. Ook in het zuiden van Rusland en Oekraïne valt veel te weinig regen. In de EU verloopt het groeiseizoen voorspoedig. Er valt genoeg regen om de groei in de gewassen te houden. Wel is het zaak dat telers de schimmels goed onder de duim houden om de kwaliteit van het graan te behouden.

Prognose: prijs licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.