Akkerbouw

Achtergrond

Markt fritesgeschikt in impasse

De aardappelmarkt blijft deze dagen sterk in het teken staan van de weersontwikkelingen. Vooral de termijnmarkt reageert sterk op schommelingen in temperatuur en neerslag en zelfs op de verwachtingen van wat er aan staat te komen.

Het Belgische prijspeil zakte verder. Het heeft vooral te maken met de problemen die zich voordoen met de bakkwaliteit (bakkleur) van het huidige grote Belgische aanbod Bintje. Er is uit die hoek na de warme dagen ook nogal wat extra aanbod op de markt van minder geschikte aardappelen met bewaarproblemen. Voor fritesaardappelen met goede bakeigenschappen worden veel betere prijzen gemaakt. Het Belgische prijspeil voor Fontane bijvoorbeeld ligt dan ook veel hoger (Belgapom noteerde Fontane vrijdag nog 5 euro). Daarvoor is de markt wel vast.

Het verschil tussen de fritesnoteringen van Goes en Emmeloord aan de bovenzijde is mede het gevolg van inkoop door vooral Belgische, maar ook wel Britse afnemers in Zuid-Nederland, onder invloed van vraag voor de versefritesproductie. De ongewijzigde fritesnotering van Emmeloord kreeg als marktstemming rustig mee. Vraag en aanbod zijn met elkaar in evenwicht, maar met relatief weinig transacties. De 'diehards' onder de telers houden bij dit prijspeil hun goede fritesgeschikte vast, gesteund door de voor bewaring gunstiger verlaagde temperatuur. De verwerkers kopen matige volumes vrije aardappelen bij, maar zijn wel aan de markt voor levering eind juni.

Voor export blijft de stemming flauw. Dit scheelt voor het prijspeil van de fritesaardappelen een slok op een borrel, want er is daardoor in vergelijking met andere jaren veel meer tonnage beschikbaar waaruit geselecteerd kan worden.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.