Akkerbouw

Achtergrond

Klokprijzen prei zakken onder eurogrens

De klokprijzen voor prei zijn in week 26 onder de euro gezakt. In België is de aanvoer van bewaarprei inmiddels zo goed als beëindigd, valt op te maken uit de aanvoercijfers van veiling REO.

De jonge prei neemt de markt nu over. Daarvan is de aanvoer voor de klok in België woensdag gestegen tot bijna 80.000 kilo. Voor het Q-label van Flandria werd woensdag nog wel €1,12 per kilo neergeteld. Klasse 1 ging weg voor 99 cent. Ter vergelijking, begin week 25 deed deze klasse nog €1,42 voor de klok.

In Nederland liggen de klokprijzen iets lager. Donderdag noteerde ZON gemiddeld 89 cent per kilo prei voor de sortering lang wit. Kort wit doet 4 cent per kilo minder. Overigens is dat wel weer hoger dan in week 25, waar de prijzen woensdag bleven steken bij 79 cent en 73 cent. Maar het niveau van boven de euro, zoals in week 24 het geval was, wordt voor de klok niet meer gehaald.

In asperge loopt de aanvoer voor de klok bij The Greenery en ZON nu sterk terug. Het eind van het seizoen is in zicht. Prijzen lopen daardoor nog wel wat op. ZON noteerde donderdag ruim 8 euro voor de dubbel A extra wit. Bij The Greenery lag de prijs een paar dubbeltjes lager.

De prijzen van witlof blijven deze week vrij stabiel op een iets hoger niveau dan eind vorige week. Het kortgrove lof noteerde donderdag op veiling ZON rond de 93 cent per kilo. De prijs voor het lange lof schommelt rond de 60 cent per kilo.

Prognose: prijs prei loopt op.

Of registreer je om te kunnen reageren.