Akkerbouw

Achtergrond

Beter weer drukt tarweprijzen

De tarweprijs staat onder druk op de termijnmarkten. Het heeft geregend in Rusland, Oekraïne en de VS. Bovendien is ruim 20 procent van de wintertarwe geoogst in de VS. De hectareopbrengsten vallen tot nu toe hoger uit dan waar analisten rekening mee hadden gehouden.

Opvallend is dat de gerstprijs flink daalt. De beurs in Groningen noteert 7 euro minder voor gerst dan vorige week. Het HPA laat de gerstprijs 6 euro zakken. Op de beurs in Goes verliest de gerstprijs 3 euro en in Middenmeer 2 euro. Er wordt een grote gerstoogst verwacht in de EU en Oekraïne. Veel akkerbouwers hebben de uitgewinterde tarwe overgezaaid met mais of gerst. De krappe maismarkt kan een grotere oogst wel verwerken, maar op de gerstmarkt is daar geen ruimte voor.

Toch steeg begin deze week de fysieke gerstprijs in Frankrijk. Mogelijk dat de handel daar een grote order verwacht uit Saoedi-Arabië, de grootste importeur van gerst ter wereld.

Franco brengt voertarwe nu 228 tot 229 euro per ton op. Dat is 4 euro minder dan vorige week. Een paar weken geleden lag de prijs nog op 237 euro. De maisprijs is relatief laag voor de voerfabrikanten. Tarwe en gerst moeten wel goedkoper worden om aantrekkelijk te zijn voor verwerking in voer.

De tarweprijs voor de oogst van dit jaar blijft stabiel ondanks de druk op de prijzen van de oude oogst. De beurs in Middenmeer noteert deze week voor de derde achtereenvolgende week 180 euro per ton voor oogst 2012. Middenmeer begon half december met de notering voor de nieuwe tarweoogst. Toen startte die met een prijs van 150 euro. Begin mei werd nog 185 euro geboden, nu 180 euro.

Prognose: tarweprijs staat onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.