Akkerbouw

Achtergrond

Bakkwaliteit cruciaal voor prijs

De laatste fase in het bewaarseizoen voor aardappelen is aangebroken. Er treden steeds meer kwaliteitsproblemen op. Vooral de Belgische verwerkers merken dat. Het zijn naweeën van de omstandigheden tijdens de rooiperiode.

De knollen zijn vorig najaar vaak bij hoge temperaturen binnengekomen en hebben de eerste maanden van de bewaring erg veel vocht verademd. Bovendien is veel geventileerd om problemen met rot tegen te gaan.

De laatste weken gaan in België de Bintjes sterk achteruit. Niet voor niets zijn de Bintje-noteringen van zowel Belgapom als PCA/Fiwap sterk verlaagd. Vrijdag kon Belgapom niet eens noteren wegens gebrek aan transacties. De Nederlandse Bintje-notering voor zuidelijk Nederland is donderdag juist met 38 cent gestegen, onder invloed van vraag van de zuiderburen. Beter bakkende rassen, zoals Fontane, staan in België genoteerd op 5 euro.

In Nederland is de stemming rustig tot prijshoudend, met voor de betere aardappelen neiging tot prijsstijging. Er is voor goed bakkende partijen veel belangstelling vanuit Engeland, voor de verse fritesproductie. Rassen als Markies en Agria hebben daar de voorkeur. In Nederland wordt door verwerkers voor de naast contractpartijen mee geleverde aardappelen ook al wat meer geboden. Telersvereniging VTA noteerde als bovenkant van de fritesnotering voor het eerst dit seizoen 7 euro.

De termijnmarkt kent stemmingswisseling vanwege het wisselvallige weer. De onderliggende trend is opwaarts vanwege de krimp van het aardappelareaal. Voor een sterke prijsfluctuatie moet de markt een duidelijker impuls krijgen.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.