Akkerbouw

Achtergrond

Aanvoer kwalitatieve prei stijgt

Langzaam maar zeker stijgt de aanvoer van de nieuwe Hollandse prei. Ook in kwaliteit verschuift het aanbod van kort/normaal wit naar lang wit.

De prijs voor lang wit liep daardoor bij veiling ZON begin deze week op tot €1,28 per kilo. Woensdag zakte die iets terug tot €1,24. Voor de kort wit wordt woensdag €1,13 genoteerd. Bij The Greenery varieert de prijs voor lang wit deze week tussen de €1,02 en €1,28 per kilo. Voor de normale sortering werd donderdag gemiddeld €1,18 genoteerd.

In asperge is te merken dat het eind van het seizoen nadert. Telers oogsten in de laatste weken voornamelijk van oude percelen om de jonge percelen voldoende rust te gunnen. Maandag zakte de prijs nog, maar dinsdag was al een kentering zichtbaar, die woensdag en donderdag is doorgezet. The Greenery noteerde voor de klok gemiddeld €7,10 voor de dubbel A extra wit. Bij ZON kwam de prijs woensdag uit op €5,61 (donderdag werd niet genoteerd).

Bij bloemkool en broccoli is ook duidelijk sprake van stijgende prijzen. De prijs van broccoli met een scherm van 12 centimeter verdubbelde deze week ruimschoots van 29 naar zo'n 70 cent per kilo. Bij de zessen (zes stuks in een bak) van bloemkool steeg de klokprijs bij The Greenery deze week van €1,00 naar iets meer dan €1,30 per kilo.

Prognose: prijs prei daalt, aspergeprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.