Akkerbouw

Achtergrond

Winstnemingen drukken termijnmarkt

De koolzaadnoteringen op de termijnmarkt Matif in Parijs zijn in de afgelopen week flink gedaald.

De handel in contracten op basis van levering in augustus sloot maandag op 467,30 euro per ton. Daarmee lag deze prijs zo'n 16 euro lager dan vorige week maandag. Dit komt neer op een prijsdaling van 3,3 procent.

Op de fysieke markt houden de koolzaadprijzen daarentegen redelijk stand. Vandaar ook dat de prijsdaling in belangrijke mate wordt toegeschreven aan winstnemingen van partijen die op de termijnmarkt handelen.

Daarnaast speelt ook de prijsontwikkeling bij sojabonen een grote rol in de koolzaadprijs. Op de termijnmarkt CBOT in Chicago daalde de notering van sojabonen de afgelopen week met 2,6 procent.

Daarmee lijkt de prijspiek voorlopig even achter de rug. In de tweede helft van april maakte de sojaprijs een grote sprong als gevolg van lagere opbrengstramingen in Zuid-Amerika. Tussen medio april en 30 april steeg de notering op de CBOT met meer dan 6 procent. In euro's steeg de prijs van 399 naar 425 euro per ton.

Over een langere periode gerekend komt de prijsstijging bij sojabonen op meer dan 20 procent tussen begin februari en eind april. Dit had een duidelijk effect op de koolzaadprijs. In Parijs steeg koolzaad in dezelfde periode met zo'n 14 procent in prijs.

Hoewel de prijzen in de afgelopen week zijn gedaald, lijkt er sprake van een redelijk stevige bodem in de markt onder invloed van lagere opbrengstverwachtingen, De Europese Commissie raamt de hectare-opbrengsten bij koolzaad op 2,88 ton per hectare, terwijl analisten eerder uitgingen van net iets meer dan 3 ton.

Prognose: licht herstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.