Akkerbouw

Achtergrond

Weerberichten bepalen graanprijzen

Dat de graanmarkt momenteel een weermarkt is, werd deze week erg duidelijk. Dinsdag aan het eind van de dag verschenen de eerste berichten dat het deze week gaat regenen in het door droogte getroffen zuiden van Rusland. En hup, de tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago daalde in een paar uur met 2,6 procent. De maisprijs moest zelfs 5,7 procent inleveren. Ook op de termijnmarkt in Parijs daalden de graanprijzen dinsdag en woensdag.

De weerberichten duwden vorige week de graanprijzen nog omhoog. Tarwe kreeg er vorige week in Chicago 16,5 procent bij door berichten over droogte in Rusland en delen van de VS. De maisprijs steeg in Chicago in die week bijna 10 procent.

Terwijl de weken daarvoor de graanprijzen juist werden gedrukt door de berichten over het mooie weer in de VS en de landen  rond de Zwarte Zee. De boeren konden vroeg zaaien. Een lang groeiseizoen geeft meer kans op een hogere opbrengst. De emotie regeert de graanmarkt momenteel, tot meer duidelijk wordt over de te verwachten graanproductie op het noordelijk halfrond. De HPA-notering voor voertarwe steeg deze week, evenals de noteringen van de beurzen in Goes, Groningen en Middenmeer. De fysieke graanprijzen profiteren nog van de stemming van vorige week.

In de EU wordt het nog spannend wat de Europese Commissie vandaag besluit over de invoerrechten op tarwe. De EU heeft weinig tarwe op voorraad. En de tarweprijs is relatief hoog. Dat kan de Commissie er toe bewegen de invoerrechten te schorsen, zoals de graanverwerkende bedrijven graag willen. Het schorsen van de invoerheffing van 12 euro per ton betekent een extra druk op de prijs in de EU.

Prognose: prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.