Akkerbouw

Achtergrond 289 x bekeken

Weer en voorraad bepalen stemming

De wereldgraanmarkt is in april onderhevig geweest aan een hele reeks productieprognoses en voorraadpeilingen. Onzekerheid over de oogsten hebben ertoe bijgedragen dat de prijzen sterk schommelden.

De vooruitzichten voor de komende tarweoogst in de VS zijn over het algemeen wel goed, maar voor andere productieregio’s is men veel minder positief gestemd. De graanexperts zijn er nog niet uit hoe sterk de gevolgen van ongunstige weersomstandigheden zullen uitpakken voor de opbrengsten in de EU en het Zwarte Zeegebied. Het meteorologisch instituut van Oekraïne meldt dat 20 procent van de wintergranen moet worden afgeschreven, de opbrengst aan wintertarwe zou ruim 40 procent terugvallen.

Op de termijnmarkten is er duidelijk sprake van een weermarkt, waarbij dergelijke rapporten en geruchten over nachtvorst en neerslag van invloed zijn. Dat beeld zal de komende weken niet veranderen door de relatief lage voorraden. Er is wereldwijd weliswaar een zeer grote tarwevoorraad maar eveneens toename van het verbruik. Bovendien is van de voorraad wereldwijd niet alles rechtstreeks beschikbaar.

Soja is flink duurder geworden en blijft in prijs stijgen als gevolg van steeds lager ingeschatte oogsten in Zuid-Amerika.

Er zijn gerede kansen op een flinke maisoogst in de VS. Het zaaien gaat meer dan voorspoedig. In een week tijd is een kwart van het areaal gezaaid. Dit blijkt uit de recente rapportage van het ministerie van landbouw USDA. Er staat daardoor iets druk de prijzen op de termijnmarkten, al is het nog erg vroeg om conclusies te trekken.

Prognose: markt blijft instabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.