Akkerbouw

Achtergrond

Voorzichtige stijging prijs fritesgeschikt

De aardappelmarkt stevent af op de slotperiode van het bewaarseizoen en komt er voorzichtig wat beweging in de fritesprijzen. Datzelfde geldt voor de noteringen op de aardappeltermijnmarkt. Het junicontract herstelde zich deze week al iets, ook groeide de belangstelling voor het contract april 2013 ofwel de nieuwe oogst.

De aardappelverwerkende industrie heeft zich lange tijd kunnen voorzien van grondstof via contractleveranties. Daaraan komt een keer een einde. Dat geldt in versterkte mate doordat er al veel vastgelegde aardappelen zijn afgeleverd. De productie van frites en dergelijk is de afgelopen maanden goed op snelheid geweest en draait ook nu nog vlot.

Het leek er enige tijd op dat er een relatief vroeg voorjaar zou zijn. De omstandigheden om te beginnen met poten waren goed. Daar is het echter behoorlijk fris tot ronduit koud geweest, niet echt groeizaam. Gevoegd bij her en der flinke regen deze dagen valt de balans zo uit dat in Nederland ongeveer 10 % van de aardappelen nog de grond in moet, maar nog erg veel van de aardappelakkers gefreesd moeten worden. In België en Frankrijk is het poten flink gestagneerd. Vandaag zijn de vooruitzichten voor de komende week ook te omschrijven als wisselvallig. De vroege fritesgeschikte aardappelen zullen naar verwachting wat later beschikbaar komen dan normaal.

De sterkste prijsverhogingen waren deze week die van de Belgische markt. Bintjes werden er 75 cent duurder en de prijziger rassen Challenger en Fontane een euro. Dat is een eerste inhaalslag, de zuiderburen lagen achter.

Prognose: de prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.