Akkerbouw

Achtergrond

Vaste markt voor de excellente ui

De handel in uien van de oude oogst is weer in beweging, met een vaste marktstemming en de dringende kanttekening dat de telersnoteringen van zowel Goes als Emmeloord niet getuigen van weelde.

De baalprijs ligt tussen €7,00 tot €9,00 per 100 kilo. Dat is bij een telersprijs van €4,00 amper rendabel voor sorteerders/verpakkers. Toch is de markt vast. De telers die nog beschikken over acceptabele uien hebben het hele seizoen nog geen kilo verkocht voor een prijs waar ze deze voor kunnen telen. Daarom vragen ze nu wat meer. De grote bandbreedte in de noteringen van Emmeloord wijzen wel op grote kwaliteitsverschillen. De onderkant getuigt van moeizame afzet van matig product, de bovenkant (€4,00 tot €5,00) is betaald voor excellente partijen.

Binnen Europa is er eigenlijk overal wel vraag, nu men door de eigen voorraden oogst 2011 heen raakt. Dat geldt ook voor Rusland, dat voor de export van Nederlandse uien nu belangrijker wordt. Zoals altijd bij export van welk gewas of vleessoort ook blijft de uitvoer naar de Russen een risicofactor. Dat wordt nu versterkt doordat er zoveel niet direct zichtbare problemen optreden met de uienkwaliteit. Inwendig bederf is oorzaak van veel tarra in de oogst 2011 in bewaring. Als om die reden Russische afnemers geconfronteerd worden met arriverende slechte ladingen is het pleit snel beslecht.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.