Akkerbouw

Achtergrond

Uien liggen voor het opscheppen

De uienexport beliep in de eerste week van april een schamele 11.000 ton.

Daarmee komt de totale export dit voorjaar op ruim 216.000 ton. Vergeleken bij vorig jaar, toen de export ook stroef verliep, is dat een teruggang met ruim 10 procent. Ten opzichte van de eerste maanden van 2010, een topjaar voor de uienexport, is het een kwart minder. Substantiële afname van Nederlandse uien was er begin april alleen door enkele Zuid-Amerikaanse bestemmingen en het Verenigd Koninkrijk. Het spreekt voor zich dat naar het VK alleen de beste kwaliteiten zijn verscheept.

In de EU zelf is afzet van Nederlandse uien nauwelijks aan de orde. Er is, mede doordat de uien bij de huidige weersomstandigheden relatief makkelijker te bewaren blijven, voldoende aanvoer mogelijk uit de restanten van de eigen productie. Nieuwe oogst uit Nieuw-Zeeland is ruim beschikbaar, maar er is een groot prijsverschil.

De telers met uien zijn al flink aan het opruimen geweest, de Nederlandse noteringen zijn op zeldzaam laag peil aanbeland. Wie uien wil kan ze komen halen, al zijn er ook eigenaren van grote opgeslagen partijen uien die afwachten of het seizoenseinde nog enige opleving van de prijzen gaat brengen. Veel financieel risico levert ze dat niet op, afgezien van de benodigde energiekosten.

 

Prognose prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.