Akkerbouw

Achtergrond

Ui prijshoudend op laag niveau

Prijstechnisch is er deze dagen weinig te beleven aan het uienfront. De aanwezige voorraden zijn voor een habbekrats te koop en noteren bedroevend laag.

Telersbeurs Goes verlaagde dinsdag zelfs de bovenkant van de notering met 25 cent. Middenmeer corrigeerde een aanvankelijk doorgegeven prijsverhoging naar ongewijzigd. Blijkbaar zijn er in de Noordoostpolder en Flevoland nog telers met kwalitatief acceptabele uien. De prijs steeg een fractie naar gemiddeld € 0,25 met als marktstemming prijshoudend. In afwachting van wat het slot van het uienseizoen gaat brengen, biedt men er minder aan. Men neemt het risico van de extra opslagkosten en de kosten om uien te laten opruimen. De handel en verwerkende bedrijven betalen graag iets meer voor de betere ui omdat het ze aanzienlijk scheelt in arbeid.

De export van uien is in april verder weggezakt ten opzichte van de vorige seizoenen. Uit voorlopige cijfers van het KCB/PT blijkt dat er in de eerste twee weken samen iets meer dan 20.000 ton uien zijn verscheept. Dat kan de sector met gemak in een week verwerken.

De aanvoer van Nieuw-Zeelandse uien voor de levensmiddelenhandel in Duitsland groeit. Uiteraard is het prijsverschil met uien uit bewaring bijzonder groot, maar men kiest voor het verse product.

 

Prognose: de prijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.