Akkerbouw

Achtergrond

Prijspiek slotakkoord markt bewaarpeen

De peennoteringen van de telersbeurs Emmeloord zijn omhoog geschoten. Er gaan nu wortelen weg voor € 35,00 en meer.

Aanleiding is de tijdelijk sterk gestagneerde aanvoer van de nieuwe peen uit Spanje, waar zware regen het rooien frustreerde. Frankrijk rooit nog vrijwel niet. Afnemers met leververplichting aan vooral de Duitse retailbranche die verstoken bleven van voldoende wortelen, moesten bijkopen uit zeer schraal aanbod. Nog aanwezige vrije bewaarpeen is in handen van een kleine groep die nu toeslaat. Middenmeer kon woensdag geen prijs opgeven, volgens de beurscommissie is dit omdat er weinig tot geen vrije peen beschikbaar is. Vooral afnemers uit Duitsland, Frankrijk en België zijn aan de markt. Verwerkers zonder eigen voorraden moeten een stuk duurder inkopen en dat doorberekenen. Het is een hele toer, maar afnemers in Polen en Tsjechië moeten wel mee met het hogere prijspeil.

De situatie komt onverwacht, normaal loopt het seizoen voor bewaarpeen tot eind mei en soms tot in juni door. De opbrengst van de worteloogst 2011 per hectare was ook niet bijster overdadig, met eveneens relatief kort product. Veel meer van invloed lijkt de slechte bewaarkwaliteit te zijn geweest, waardoor veel volume is opgeruimd.

Prognose: Markt blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.