Akkerbouw

Achtergrond

Licht herstel in suikerprijzen

De suikerprijzen op de termijnmarkten in Londen en New York laten begin deze week een lichte opleving zien. Desondanks ziet het er naar uit dat de suikerprijzen op langere termijn onder druk blijven.

Vorige week daalden de suikerprijzen naar het laagste niveau in bijna twee jaar. Dit voedde de gedachte dat er zo langzamerhand een bodem in de markt zou ontstaan. Een stimulans om op dit prijsniveau meer ethanol uit suiker te produceren in combinatie met weersomstandigheden die de productie remmen werden aangevoerd als redenen waarom het eind in zicht was voor de dip in de suikerprijzen.

Nieuwe ramingen over suikeroverschotten lijken echter flink roet te gooien in het glorende herstel. De internationale suikerorganisatie ISO raamt het suikeroverschot in de wereld per 30 september op 6,5 miljoen ton. Het overschot is daarmee een kwart groter dan de vorige voorspelling in februari.

Daarmee komt voorlopig een eind aan een periode van twee jaar waarin sprake was van een suikertekort en een seizoen waarin productie en verbruik in evenwicht was. In het seizoen 2012/2013 wordt op dit moment een productie-overschot voorzien van 4 miljoen ton.

Zakenbank Morgan Stanley gaat er zelfs van uit dat de productie in het nieuwe seizoen zelfs 7,8 miljoen ton hoger zal uitvallen dan de consumptie. Het toenemende overschot op de wereldmarkt zal de prijzen drukken.

De prijs voor het eerst aflopende contract daalde vrijdag op de termijnmarkt in Londen naar zo'n 555 dollar per ton. Dinsdag herstelde de prijs zich weer iets richting 565 dollar per ton. Vorig jaar juli piekte de prijs nog op 876 dollar per ton.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.