Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen neigen naar afvlakken

De onderliggende trend in de graanmarkt als geheel is iets teruggevallen na een piek eind april.

Dat blijkt uit het verloop van de dag-index van de International Grain Council. De prijzen voor de gewassen die de meeste invloed op deze graadmeter hebben ontwikkelen zich momenteel verschillend. Tarwe en mais hebben wat moeten inleveren, waarschijnlijk als gevolg van opwaarts bijgestelde oogstprognoses in de afgelopen weken. Verder exporteert Australië momenteel wat het kan, nu er dankzij de erg grote oogst 2011 een flinke voorraad tarwe is opgebouwd, de grootste in tien jaar tijd.

Dat prijsdrukkende effect van tarwe en mais op de gemiddelde graanprijs wordt al wat langer gecompenseerd door de vaste stemming in de sojamarkt. De laatste dagen lijkt de sojamarkt echter wat in te zakken, de piek vlakt af. Er komt donderdagmiddag een nieuwe maandrapportage over de wereldgraanvoorraden en het graanverbruik van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. In afwachting daarvan staat de termijnprijs voor soja in Chicago wat onder druk als gevolg van winstnemingen door beleggers.

Ondanks het schommelende verloop van de graanprijzen op de wereldmarkt en in de EU zijn in Nederland de noteringen voor tarwe sinds begin maart gestaag gestegen. Ze maken nu pas op de plaats. De voergerstprijs moet zelfs iets inleveren. De aanvoer op de wereldmarkt vanuit de Zwarte Zee-regio is ook in april onverminderd groot geweest. Er kwam weliswaar minder Russische en Oekraïense tarwe, maar meer mais en gerst.

Prognose prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.