Akkerbouw

Achtergrond

Fritesaardappel weer iets beter betaald

In de aardappelmarkt breekt voorzichtig een waterig zonnetje door. De prijzen op de effectieve markt plussen, waarbij de fritesgeschikte aardappelen de kar trekken.

Daarbij spelen de Belgische verwerkers een flinke rol. De cash-settlementprijs van de termijnmarkt in Frankfurt, de graadmeter voor het gemiddelde prijsniveau van fritesgeschikte aardappelen in Noord-West Europa, werd deze week vooral gestimuleerd door gestegen prijsniveau in België. Op de Belgische markt steeg het prijsniveau deze week met € 1,00 tot € 1,50. De Belgen betaalden vanaf medio maart tot aan mei gemiddeld ongeveer € 1,50 per 100 kilo minder dan de Nederlandse noteringen. Dat verschil verkleint nu in rap tempo.
De prijs van fritesgeschikt Bintje voor Zuid-Nederland steeg deze week dan ook met 50 cent, terwijl de tot dusver iets hogere notering voor het Noorden ongewijzigd bleef. Men is sterk aan de markt voor goed bakkende partijen fritesgeschikte aardappelen. Lange tijd was daar simpel aan te komen, maar door enerzijds stagnerende pootactiviteiten en anderzijds het voor aardappelen weinig groeizame weer heeft de vroege oogst vertraging opgelopen. Telers hebben wat minder haast om van hun voorraad af te komen. Er is dan ook al meer belangstelling om voor wat hogere prijzen aardappelen vast te leggen voor levering eind juni.

De export van aardappelen loopt nog niet echt vlot, maar ook daarvoor is het prijsniveau licht verbeterd doordat de druk van extra aanbod uit de voorraden fritesgeschikt vermindert.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.