Akkerbouw

Achtergrond

Extra opleving vraag naar peen

Er is momenteel een bijzondere situatie op de peenmarkt met een vaste marktstemming en flink verhoogde noteringen (met gemidddeld €3,00 per 100 kilo) voor zowel schalenpeen als B-peen van de telersbeurs Emmeloord.

De prijsverhoging kwam daags na melding van een onveranderd prijspeil van een rustig gestemde beurs Middenmeer. Het laat zich verklaren doordat er deze week qua afzet onderscheid is ontstaan tussen twee richtingen. Naar het oosten van Europa, doorgaans sterk aan de markt voor de wat grovere maten en ook de kwalitatief mindere partijen, is eigenlijk maar weinig uitvoer. Het Nederlandse product wordt er gezien als behoorlijk duur, er is voor veldgewas een maximum van 20 euro haalbaar. In het Verenigd Koninkrijk is (voor goede kwaliteit) wel meer mogelijk. Voor de schalenpeen en B-peen zijn België en vooral ook Duitsland nu de kopers. België vraagt veldgewas, Duitsland gewassen peen. De Duitse retailmarkt is wel overgeschakeld op Zuid-Europese nieuwe peen, maar aanvoer uit Zuidwest-Spanje stagneert omdat er na zware regenval niet gerooid kan worden. De koelhuizen hebben aanzienlijk ingeboet aan voorraad, het aanbod droogt op.

 

Prognose: vaste markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.