Akkerbouw

Achtergrond

Droogteberichten duwen graanprijzen omhoog

Na de dalingen van vorige week stijgen de tarwe- en maisprijzen deze week in Chicago en Parijs. Vooral in Chicago pluste de tarwe flink.

Uit een rondgang van specialisten door de grote graangebieden van de Verenigde Staten blijkt dat het op veel plekken te droog is. Ook Rusland, Oekraïne en Australië hebben last van droogte. Het stuwt de graanprijzen op de termijnmarkten. Terwijl de prijzen de laatste weken onder druk stonden juist vanwege het mooie weer. Want in veel landen is het graan vroeg gezaaid, waardoor een lang groeiseizoen voor hoge opbrengsten kan zorgen.

Op de fysieke markten in de EU staan de noteringen onder druk. Franco brengt voertarwe rond 233 euro op, 4 euro minder dan vorige week. Doordat regen is gevallen, zijn de vooruitzichten op een goede oogst beter dan in maart toen het zo droog was. Het HPA noteert voor voertarwe deze week 227 euro, 4 euro lager dan vorige week. Het is voor het eerst in twaalf weken dat het HPA de tarwenotering moest verlagen.

Toch wijzen analisten er op dat het te koud is in de EU voor de tijd van het jaar. Het graan groeit trager. Daardoor wordt het later geoogst, terwijl de EU weinig graan op voorraad heeft. Het kan betekenen dat aan het eind van het seizoen krapte ontstaat.

Prognose: de prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.