Akkerbouw

Achtergrond

Crisis en winstnemingen drukken graanprijs

De graanprijzen staan deze week onder druk. Op de termijnmarkt in Parijs daalde de tarweprijs 5 euro ten opzichte van vorige week vrijdag. De maisprijs moest 1 euro inleveren. Ook op de termijnmarkt in Chicago daalden de tarwe- en maisprijzen dinsdag.

Chicago was maandag gesloten vanwege de nationale Amerikaanse feestdag Memorial Day.

De belangrijkste oorzaak van de prijsdalingen is de economische malaise waar de EU maar niet uit kan komen. Niemand weet welke kant het opgaat met Griekenland, vooral de Grieken niet. Het vertrouwen in Spaanse banken ebt steeds verder weg. Het drukt het vertrouwen van de graanhandel in een economisch herstel. Als de economie op een lager pitje draait, is minder graan nodig. De prijsdaling wordt versterkt doordat speculanten hun winst namen deze week na de prijstijgingen van de laatste twee weken.

Ook op de fysieke markten dalen de prijzen. Het HPA noteert voor voertarwe 2 euro lager dan vorige week. De gerstprijs daalt €3,50 en de maisprijs levert €4,50 in. Ook in het buitenland gaan de fysieke graanprijzen naar beneden. De dalingen op de termijnmarkten slepen de fysieke noteringen mee omlaag. Dat is best opmerkelijk, want de voorraad graan in de EU krimpt hard. De EU heeft aan het eind van volgend seizoen nog een voorraad die 6,27 weken verbruik kan overbruggen. Het is de kleinste verhouding tussen voorraad en verbruik die de EU ooit heeft gekend.

De graanmarkt houdt de weerberichten goed in de gaten. Gaat het voldoende regenen in Rusland? In welke mate herstelt het graan in de VS van de droge periode? Blijft de droogte aanhouden in West-Australië? Zolang deze vragen boven de markt zweven, blijft de graanmarkt onzeker.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.