Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt goed prijshoudend

De dagmarkten voor fritesgeschikte aardappelen vertonen al een tijd nauwelijks prijsbeweging. Het was vrijdag dan ook voor het eerst sinds tijden dat in België een voorzichtig plusje kon worden opgetekend.

Belgapom zette de Bintjenotering 25 cent hoger met als marktstemming prijshoudend. Voor Challenger/Fontane ging de notering met 75 cent omhoog. Daarmee is maar iets van de achterstand op het Nederlandse prijspeil ingehaald, in afwachting van wat Goes en Emmeloord deze week gaan doen. De noteringen van VTA bleven vooralsnog ongewijzigd. In de vorige weken heeft berichtgeving over de aardappelvoorraden, eerst van België en Frankrijk en later van Nederland, een rem gezet op prijsstijgingen. Daarnaast is het weer van invloed. Weliswaar hebben de akkerbouwers al aardig wat aardappelen voor de nieuwe (vroege) oogst kunnen poten, het is nog niet echt groeizaam geweest. In België zijn de boeren veel minder ver dan hun Nederlandse collega’s. Zicht op een voortijdige aanvoer van de vroege fritesgeschikte rassen is er niet. Op de termijnmarkt ging de prijs voor het junicontract dan ook voorzichtig weer iets omhoog, naar een even goed nog bescheiden € 5,20.

Ten opzichte van het vorige seizoen lijken de voorraden groot, maar de export van aardappelen was in het oogstjaar 2010/2011 uitzonderlijk. Kijkend naar het gemiddelde over de afgelopen vijf jaren scoort de voorraad 2012 zeker niet buitensporig. De verwerkers hebben al veel gecontracteerde aardappelen laten afleveren, de export blijft wel achter. Daardoor is van het restant een groter percentage dan gebruikelijk vrij verhandelbaar. De bal ligt bij de telers: aardappelen lozen of vasthouden.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.