Akkerbouw

Achtergrond

Vaste peenmarkt in eindfase seizoen

In de staart van het peenseizoen gingen de noteringen van de telersbeurs Emmeloord met gemiddeld € 3,00 omhoog. De ontstane vaste marktstemming is te danken aan verbeterde vraag vanuit Duitsland en vooral België.

Daar is wat meer ruimte gekomen om peen te plaatsen doordat vanuit Frankrijk minder overwinteringspeen beschikbaar is. Er ligt nadruk op de eis van goede kwaliteit. De prijs van verpakte peen komt al met al op een niveau van € 25 tot € 26 per 100 kilo franco bestemming. Daarbij is een telersprijs van € 19 stevig. Er komt weerstand bij de afnemer, die de prijsverhoging nog moet doorberekenen. Niettemin wekt het wel verwachtingen bij de voorraadhouder. Vanwege het opgetrokken prijsniveau wordt de eerste vroege peen van de koude grond uit Spanje prijstechnisch concurrerender. De aanvoer is nog niet massaal, maar groeit iedere week. Er is niet lang meer te gaan voordat na Spanje ook Frankrijk aan de markt komt met vroege peen over circa drie weken. Er kan nog prijshoudend zaken worden gedaan.
In biopeen is geen vrije handel meer, alleen contractlevering. De Duitse markt schakelt over op verse import van peen uit Israël.
Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.