Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt blijft uiterst flauw gestemd

De uienmarkt kent momenteel weinig handel. Alleen voor partijen echt goede kwaliteit is nog enige afzet mogelijk. Deze zijn te vinden, maar niet eenvoudig, wegens het dit seizoen hardnekkige probleem van inwendige achteruitgang.

Van een reële baalprijs voor de klasse II gele uien is geen sprake. Een garantie dat zijn uien echt weggaan, voor welke marktprijs dan ook, is voor de teler al heel wat. Het alternatief is de vergisting, wat al snel op een kostenpost van 10 euro per ton komt.
Het alom lage prijsniveau maakt dat export naar Rusland feitelijk uit beeld blijft. De noodzakelijke opslag voor transportkosten en importheffing maakt de Nederlandse ui te duur om te kunnen concurreren met uien uit omliggende productiegebieden. Hieraan is uiteraard ook de gemiddeld matige kwaliteit van het Nederlandse product debet.
Rode uien zijn wat de prijs betreft van een andere categorie. Ook in de rode uien komt veel matige tot slechte kwaliteit voor. Het product is echter relatief duur, waardoor de moeite van extra selectie sneller loont.
De uienprijs in het segment biologisch is ondanks een flauwe stemming stabiel gebleven. Zolang de geleverde kwaliteit in orde is, blijft afzet geen probleem. Mondjesmaat komt nu iets import van biologische uien uit Egypte.
Prognose: ongewijzigde prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.