Akkerbouw

Achtergrond

Uienexport nog zwaar beneden peil

De uienhandel in Nederland is te kenmerken als wegwerken en plaatsen van partijen waar maar even een gaatje te vinden is.

Export gaat mondjesmaat naar vooral de verre bestemmingen.
In Afrika is Mauritanië nog aan de markt en er gaan ook wel uien naar het Caribisch gebied en Zuid-Amerika, maar het houdt niet over.
De voor deze tijd van het jaar belangrijke afnemers Rusland en het voormalige Oostblok worden node gemist. Niet alleen zijn de transportkosten en de op te hoesten importheffing bij levering in Rusland een hindernis gezien het lage prijspeil, ook blijft de kwaliteit van de uien (inwendige achteruitgang) een handicap. Dat nodigt niet uit tot zaken doen. Al met al beloopt de baalprijs € 0,00 tot € 3,50.
Er ligt nog veel volume uien bij de telers. Daarvan komen nu steeds meer ook de wat betere partijen vrij, met de teleurstelling dat er niet aan verdiend wordt. De sorteerder/verwerker heeft om quitte te draaien 5 euro nodig. Er wordt her en der beneden kostprijs gewerkt.
Rode uien zijn prijshoudend gebleven, maar de bovenkant van de markt wordt bepaald door kwaliteit uit mechanische koeling en kisten. Vooral grovere rode ui is gevraagd, de afzet van de fijne is grillig.
Prognose: ongewijzigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.