Akkerbouw

Achtergrond

Uien voor weggeefprijzen op de markt

Brazilië is in het lopende seizoen een van de weinige markten waar meer Nederlandse uien zijn afgezet dan in het voorgaande jaar.

Er komt nu wel meer volume vanuit Argentinië naar de Brazilianen, een gebruikelijk beeld in deze tijd van het jaar. De export van Nederlandse uien naar deze niet vaak voorkomende exportbestemming stokt nu. Al met al haalt de totale uienexport nog niet de helft van de volumes die weg zouden moeten om de oogst van 2011 op te krijgen.
Er zijn uien die momenteel op de markten in de EU meer opbrengen dan de weggeefprijzen (letterlijk, Emmeloord noteerde donderdag nul euro tot 25 cent) voor de doorsnee klasse II gele uien die de telersbeurzen noteren. Het gaat dan wel om uitstekende uien, bewaard in mechanische koeling. Zo ligt de prijs voor goede kwaliteit in Frankrijk af sorteerder op 7 tot 16 euro. In eigen land halen alleen de rode uien voor de beste kwaliteiten een opbrengst die in de buurt van de kostprijs lijkt te komen, ware het niet dat deze ook afkomstig zijn uit (dure) bewaring met mechanische koeling en uit kisten.
Voor de sorteerders (en indirect de teler met vrije uien) is het momenteel een kwestie van handel op je laten afkomen en onder de kostprijs plaatsen waar het kan. Het blijft tobben.
Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.