Akkerbouw

Achtergrond

Rustige, prijshoudende aardappelmarkt

Weliswaar kunnen verwerkers zich deze maand nog wel voorzien van grondstof via de contractleveranties en meegeleverde overproductie, in mei zullen ze meer moeten bijkopen op de vrije markt.

Dat hoeft nu niet, wat ook bewerkstelligt dat de exportnoteringen stokken, ondanks toegenomen vraag naar aardappelen voor export. Er is ruim aanbod.
De kwaliteit van de fritesaardappelen uit de bewaring gaat onderhand wel een rol spelen. Voor de periode juni en juli dreigt de aanvoer van geschikte fritesaardappelen krapper te worden. Het aanbod partijen van goede kwaliteit is in België aan het teruglopen. Goed bakkende aardappelen worden daar dan ook al beter betaald dan de doorsnee (lage) fritesnoteringen van PCA/Fiwap en Belgapom. Niettemin is het prijsniveau van fritesgeschikt in België nog steeds € 1,40 lager dan in Nederland. Op de termijnmarkt was er na het Paasweekeinde weinig hectiek, met lichte prijsdruk.

 

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.