Akkerbouw

Achtergrond

Recordproductie drukt suikerprijs omlaag

De suikerprijs stond vorige week onder druk. Het eerstaflopende contract op de termijnmarkt in Londen moest 8 procent inleveren in één week.

Deze week kwam er een paar euro bij. Vorige week vrijdag sloot het augustuscontract op $ 574,90 per ton witsuiker. Dat is bijna 50 euro lager dan een week eerder en bijna 100 euro lager dan de hoogste stand van dit jaar op 27 februari.
De hoge productie drukt de prijs. De International Sugar Organisation gaat voor dit seizoen uit van een recordproductie van 173 miljoen ton. Het verbruik blijft steken op 168 miljoen ton. Analysebureau FO Licht verwacht zelfs dat de productie 12 miljoen ton hoger uitvalt dan het verbruik. De voorraden waren jarenlang krap wat leidde tot recordprijzen in 2011. De voorraden worden nu flink aangevuld.
Brazilië, de grootste producent en exporteur van suiker ter wereld, oogst dit jaar weliswaar minder riet. Maar Thailand, de nummer twee exporteur van suiker, oogst volgend seizoen een recordhoeveelheid.
Nummer drie exporteur India wil de exportquota verruimen omdat ook dat land een grote suikerproductie verwacht. Ook Australië, de vierde suikerexporteur, verwacht een groei van de productie nadat die inzakte vanwege de overstromingen van begin vorig jaar. En de EU produceerde dit seizoen ook ver boven het quotum.
De suikerprijs wordt nog eens extra gedrukt doordat China minder op de wereldmarkt koopt. Analisten verwachten dan ook dat de suikerprijs de komende weken verder daalt.
Prognose: de prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.