Akkerbouw

Achtergrond

Prijs Bintje-pootgoed blijft redelijk stabiel

De pootgoedprijs van Bintjes in de maat 35/45 millimeter stabiliseert zich op dit moment tussen de 24 en 25 euro per 100 kilo. Daarmee loopt het seizoen voor Bintje-pootgoed veel beter op zijn eind dan een jaar geleden.

De jaarlijkse speculatieve handel in Bintje-pootgoed op levering 1 april is net achter de rug. De handel die nu nog moet gebeuren heeft betrekking op kleinere (rest)partijen. Het poten van de aardappelen is begonnen en nu komen aardappeltelers erachter dat ze toch net wat te weinig pootgoed hebben. Dus wordt nog snel wat uitgangsmateriaal bijgekocht.
De pootgoedknollen zijn wat grover en langer dan een jaar geleden. Dat betekent dat de teler wat meer pootgoed per hectare nodig is in vergelijking met vorig seizoen. Dus hebben de telers gemiddeld gezien eerder wat tekort aan pootgoed. Een jaar geleden hadden de telers juist eerder wat pootgoed over.
Het verschil is duidelijk merkbaar in de pootgoedhandel. Er is nu sprake van een goede stemming onder pootgoedverkopers. Ze vertrouwen erop dat het Bintje-pootgoed dit jaar wel op raakt. Vorig jaar was sprake van een overaanbod. Het overschot aan pootgoed drukte toen zwaar op de prijsvorming.
Op 1 april vorig jaar zakte de pootgoedprijs van Bintjes in de maat 35/45 millimeter naar zo’n 15 euro per 100 kilo. De fijnere maat bracht toen amper meer op dan 20 euro. Twee weken liep het seizoen af met prijzen van nog maar net iets meer dan 10 euro. Wat dat betreft zal de afloop van dit seizoen veel beter zijn.
Prognose: prijzen redelijk stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.